Certificeren?

Certificaat

U heeft zojuist de BREEAM-NL In-Use Quickscan ingevuld. Een zeer laagdrempelige manier om een eerste indruk te krijgen van de duurzaamheidsscore van uw pand.

Deze scan is afgeleid van de BREEAM-NL In-Use methodiek. Die is uitgebreider en vergt een grotere inspanning, maar biedt ook meer inzicht en is nauwkeuriger. Per vraag in de scan, moet dan worden onderbouwd en aangetoond dat men voldoet aan de eisen die de BREEAM.NL richtlijn daaraan stelt. De BREEAM-NL methodiek is vrij beschikbaar, u kunt er dus vandaag zelf mee aan de slag.

Als u een onafhankelijke beoordeling wenst dan kunt u uw gebouw door DGBC opgeleide professionals laten beoordelen. U gaat dan certificeren. U moet dan voor alle onderdelen met bewijsmateriaal onderbouwen hoe u scoort op de verschillende aspecten van duurzaamheid die in BREEAM-NL zijn opgenomen. Dit bewijsmateriaal wordt vervolgens onafhankelijk getoetst door een assessor en na een controle door DGBC ontvangt u een BREEAM-NL certificaat.

Waarom zou ik het gebouw laten certificeren?

Iedereen kan zomaar een score berekenen en claimen dat zijn gebouw duurzaam is. Door certificering bewijst u dat u het ook onafhankelijk hebt laten toetsen aan de duurzaamheidseisen die mede zijn opgesteld door de markt.
Door middel van certificering stijgt de waardering van het gebouw door huurders, medewerkers, regelgevers zoals overheden en relaties.

Welke partijen hebben al een certificaat?

In 2022 zijn er 1.197 certificaten verstrekt, daarmee is BREEAM-NL dé standaard voor duurzaamheidscertifcering in Nederland. Zie breeam.nl/projecten voor het volledige projectenoverzicht.

Wat zijn de kosten en baten?

Gemiddeld is een assessor (een onafhankelijke auditor) 2 tot 5 dagen bezig met de inspectie. De afdracht naar DGBC voor de toetsing (‘quality assurance’) is ongeveer 2500 euro. Let wel, de meeste tijd zit in het verzamelen van bewijslast en het onderbouwen. Met name bij meerdere gebouwen kan er aanzienlijk in de kosten bespaard worden. Neem voor meer informatie contact op met DGBC.
Naast de baten van een duurzaam gebouw (hogere arbeidsproductiviteit, lager ziekteverzuim, lagere energierekening, beter grip op onderhoud) zijn er ook directe financiële baten mogelijk middels de Milieu Investerings Aftrek (www.rvo.nl/subsidies-regelingen/mia-en-vamil).

Wie kan mij hierbij helpen?

DGBC kan als certificerende instelling niet adviseren binnen een BREEAM-NL traject. Hoe u snel aan de slag kunt en welke stappen u moet nemen vindt u op onze website: www.breeam.nl/over-breeam/aan-de-slag-met-breeam-nl. Neem vrijblijvend contact op met de vele opgeleide BREEAM-NL Experts- en Assessoren: www.breeam.nl/experts-en-assessoren. Voor algemene vragen over DGBC en BREEAM-NL kunt u contact opnemen met helpdesk@dgbc.nl